Εσύ, "Μάρτη" φοράς;

Εσύ, "Μάρτη" φοράς;

Οι περισσότερες θα απαντήσουμε, ναι!
Ξέρουμε όμως το γιατί;
Ας μάθουμε ή ας θυμηθούμε καλύτερα κάποιες λεπτομέρειες για την ιστορία αυτού του τόσο αγαπητού εθίμου!

"Μάρτης" αποκαλείται το έθιμο σύμφωνα με το οποίο, ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι βραχιόλι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί σχηματίζοντας βραχιόλι, και φοριέται από την 1η Μαρτίου και για όλο τον μήνα, στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως τη Βουλγαρία (βουλ: мартеница, Μαρτενίτσα), τη Ρουμανία (ρουμανικά: mărțișor, Μαρτσισόρ), τη Βόρεια Μακεδονία (σλαβομακεδονικά: мартинка‎, Μάρτινκα), την Αλβανία (Βερόρε), την Μολδαβία (Μαρτσισόρ) όπως επίσης και στην Κύπρο (Μαρτουί ή Μάρτης).


Ο "Μάρτης" ή "Μαρτιά" είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά.

Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον "Μάρτη" ή "Μαρτιά".

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο "Μάρτης" προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Σε μερικές περιοχές ο "Μάρτης" φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του .
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Άλλοι πάλι δένουν τον "Μάρτη" σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.


Στην Ελλάδα το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το έθιμο δεν έχει ξεθωριάσει ποτέ και στις αρχές Φλεβάρη καθώς όλοι αρχίζουμε σιγά σιγά να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για να καλωσορίσουμε την Άνοιξη, σκεφτόμαστε ολοένα και περισσότερο πώς θα προμηθευτούμε αυτά τα υπέροχα χαρούμενα μαρτάκια ώστε να στολίσουμε τα χεράκια των μικρών παιδιών και γιατί όχι, και τα δικά μας!

Αφού λοιπόν ήρθε αυτή η εποχή και φέτος, εδώ μπορείς να βρεις μοναδικά σχέδια για υπέροχα βραχιολάκια "Μαρτάκια"!
Χειροποίητο βραχιόλι... 2

Εάν πάλι χρειάζεσαι οποιαδήποτε βοήθεια, μη διστάσεις να μου στείλεις μήνυμα.

Άλλωστε πέρα από όλα, το καλύτερο κόσμημα για εσένα είναι το κόσμημα που σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστή!

Γιατί εισαι ξεχωριστή!


Είμαι η Αλεξία, σχεδιάστρια της Alex and the Jewel και θα χαρώ να διαβάσω σε ένα σχόλιο σου ή μία κριτική στη σελίδα μας στο Facebook εάν αυτό το άρθρο σου φάνηκε χρήσιμο.

 

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist